Monumenten.nl is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds

Bekijk hier de online versie.

Foto duco
Vijf aandachtspunten voor monumentale tuinen
Nederland telt zo’n 1400 groene monumenten, waaronder veel tuinen en parken. Die variëren van parken rond buitenplaatsen of landhuizen tot kloostertuinen en hofjes. Een enorme rijkdom. Historische tuinen zijn kwetsbaar zonder regelmatig onderhoud. Wat komt er bij kijken?
5 aandachtspunten
Foto detail
Informatie over gemeentelijke monumenten vinden

Bij Monumenten.nl krijgen we regelmatig de vraag voorgelegd waar een lijst met gemeentelijke monumenten te vinden is. De registers worden niet landelijk bijgehouden. Gemeenten bepalen zelf hoe de gegevens beschikbaar worden gesteld. Dat maakt zoeken soms lastig, maar u kunt bij de gemeente vaak online terecht.

lees verder
Foto duco
Europees Erfgoedjaar 2018: monumenten in de schijnwerpers

Het jaar 2018 is door de Europese Unie uitgeroepen tot Europees Erfgoedjaar. Het jaar wordt door het hele continent gevierd met tal van activiteiten, die ons bewust maken van kruisverbanden met omringende landen.

meer informatie
Foto detail
Monumentenverhaal: De Kastanjefabriek

Eerst word je verliefd op een meisje en onderweg naar haar toe val je voor een pand van bijna 200 jaar oud! Samen gingen DirkJan Heinen en Joyce Stellinga hun droom achterna. Zij kochten de Kastanjefabriek en nu, drie jaar later, is het een prachtig B&B-hotel in Eibergen.

lees het verhaal
Foto duco
Dit weekend: Nationale Molendag
Vandaag en morgen (12 en 13 mei) wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren open zet. Bezoek ook een molen en ontmoet de molenaar!
molens bezoeken
Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als u geen e-mail van Monumenten.nl meer wenst te ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.